روش های درمان ناباروری
درمان ناباروری بستگی به علت ناباروری، مدت زمان نابارور بودن، سن والدین و الویت های فردی دارد. برخی
علت های ناباروری قابل درمان نیستند. اما با پیشرفت های به دست آمده، امکان باردار شدن یک خانم از طریق تکنولوژی و فرایندهای مربوط به تولید مثل وجود دارد.
درمان برای زوج ها
روش های زیر برای زن یا مرد و یا هر دوی آن ها استفاده می شوند:
معمولا توصیه می شود تعداد آمیزش های خود را افزایش دهند. داشتن 2 تا 3 بار آمیزش جنسی در هفته احتمال باروری را افزایش می دهد. به هر جهت تعداد انزال های بیشتر می تواند از تعداد اسپرم ها نیز بکاهد. اسپرم در دستگاه تناسلی زن تا 72 ساعت مقاومت می کند و یک تخمک نیز می تواند تا 24 ساعت بعد از تخمک گذاری بارور باقی بماند.
درمان های مربوط به زنان
داروهای باروری:
اصلی ترین درمان برای زنان نابارور که به دلیل اختلال در تخمک گذاری دچار ناباروری هستند، مصرف داروهای باروری می باشد. این داروها تخمک گذاری را تنظیم یا تحریک می کنند. به طور کلی آن ها مشابه هورمون های طبیعی مثل LH و FSH عمل می کنند و روند تخمک گذاری را فعال می نمایند.
داروهای باروری عبارت هستند از :
کلومیفن
این دارو به صورت خوراکی استفاده می شود و در زنانی که دچار سندرم تخمدان پلی کیستیک و یا دیگر نارسایی تخمدانی هستند، باعث تحریک تخمک گذاری می شود.
این دارو منجر به رهاسازی هورمون های LH و FSH از غده هیپوفیز می شود و این دو هورمون نیز باعث رشد فولیکول تخمدانی، یعنی فولیکولی که حاوی تخمک است، می گردند.
گنادوتروپین های انسانی یا HMG
این داروی تزریقی برای زنانی استفاده می شود که به دلیل نارسایی غده ی هیپوفیز، تخمک گذاری ندارند. بر خلاف داروی کلومیفن که غده هیپوفیز را تحریک می کند، این دارو و دیگر گنادوتروپین ها به طور مستقیم تخمدان ها را تحریک می کنند. این دارو شامل هورمون های LH و FSH می باشد.
هورمون تحریک کننده فولیکول یا FSH
عملکرد FSH ، تحریک تخمدان ها به منظور رشد و تکامل فولیکول های حاوی تخمک است.
گنادوتروپین های جنین انسانی یا HCG
این دارو در ترکیب با کلومیفن، HMG و FSH استفاده می شود. این دارو باعث تحریک فولیکول برای رهاسازی تخمک می شود.
آنالوگ هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH)
این درمان برای زنانی استفاده می شود که سیکل های نامنظم تخمدانی و یا تخمک گذاری نابالغی را قبل از رسیدن کامل فولیکول دارند.
مهار کننده های آروماتاز
آروماتاز آنزیمی است که تبدیل تستوسترون را به ترکیب آروماتیک استرادیول تسریع می کند.
این دسته از داروها در درمان سرطان پیشرفته ی سینه به کار می روند.
گاهی اوقات پزشکان این دارو را برای زنانی که تخمک گذاری ندارند و به درمان کلومیفن سیترات نیز پاسخ نداده اند، استفاده می کنند.
این گروه از داروها به دلیل عوارض جانبی که دارند، در خیلی از کشورها مورد تایید نمی باشند. این عوارض جانبی عبارت هستند از: نارسایی های مادرزادی و سقط جنین.
متفورمین (گلوکوفاژ)
این داروی خوارکی باعث افزایش میزان تخمک گذاری می شود. این دارو زمانی استفاده می گردد که مقاومت به انسولین، علت ناباروری باشد. مقاومت به انسولین در ایجاد سندروم تخمدان پلی کیستیک نقش دارد.
بروموکریپتین
این دارو برای زنانی استفاده می شود که به دلیل داشتن پرولاکتین بالا، سیکل های تخمک گذاری نامنظمی دارند. پرولاکتین هورمونی است که در زنان شیرده باعث تولید شیر می شود. بروموکریپتین تولید هورمون پرولاکتین را مهار می کند.
داروهای باروری و خطر حاملگی های چند قلویی:
داروهای تزریقی باروری، احتمال چند قلوزایی را افزایش می دهند، ولی داروهای خوراکی باروری مانند کلومیفن، احتمال چند قلوزایی را در حد کمتری افزایش می دهند. استفاده از این داروها نیاز به کنترل دقیق از طریق آزمایشات خون، آزمایشات هورمونی و اندازه گیری های اولتراسوند سایز فولیکول تخمدان دارد.
به طور کلی، هر چه تعداد جنین ها بیشتر باشد، خطر تولد نوزاد نارس و درد زایمانی بیشتر است. نوزادان نارس در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مشکلات و بیماری های مختلف هستند. این خطرات برای سه قلوها بیشتر از دو قلوها و حاملگی های تک نوزادی است.
زمانی که چندین جنین در یک بارداری به وجود می آیند، برداشت یک یا تعداد بیشتری از جنین ها(کاهش بارداری چندقلویی) می تواند شرایط بهتری را برای بقای جنین ایجاد کند.
این کار مشکلات احساسی جدی ای را برای بسیاری از افراد به وجود می آورد. چنان چه شما و همسرتان می بایستی تحت درمان با داروهای باروری قرار گیرید، بهتر است قبل از شروع درمان، در رابطه با امکان فوق الذکر با پزشک خود مشورت کنید.
جراحی:
جراحی نیز می تواند یکی از راه های درمان ناباروری باشد. مسدود شدن لوله های فالوپ رحم و یا دیگر مشکلات مربوط به لوله های فالوپ را می توان از طریق جراحی برطرف نمود. از طریق روش های لاپاراسکوپی می توان عمل های بسیار ظریف و حساس را در لوله های فالوپ انجام داد.
معمولاً درمان ناباروری که علت آن آندومتریوز باشد، کار دشواری است. اگر چه هورمون هایی که در قرص های ضد بارداری یافت می شوند، در درمان التهاب آندومتر (دیواره ی رحم) و از بین بردن درد موثر هستند، ولی در درمان ناباروری کاربردی نداشته اند.
چنان چه شما مبتلا به آندومتریوز هستید، پزشک تان از درمان هایی برای تحریک تخمک گذاری استفاده خواهد کرد.
تکنولوژی تولید مثل کمکی (ART):
ART ، انقلابی در درمان ناباروری است. پیشرفت های پزشکی، بسیاری از زوج ها را قادر به داشتن کودک بیولوژیک خودشان کرده است.
معمول ترین اشکال ART عبارت هستند از:
ivf
باروری خارج از رحم (IVF)
IVF یکی از موثرین اشکال ART می باشد. در این فرایند، تخمک بالغ را از بدن خانم برداشته و آن را با اسپرم مرد در ظرفی در آزمایشگاه بارور می کنند و جنین حاصله را 3 تا 5 روز بعد از بارور شدن، در رحم مادر جایگذاری می کنند.
زمانی که هر دو لوله فالوپ مسدود شده باشند،IVF پیشنهاد می شود. این درمان در بسیاری از شرایط دیگر نیز استفاده می شود، از جمله آندومتریوز، ناباروری ناشناخته، ناباروی به علت فاکتورهایی از طرف مرد و نارسایی های تخمک گذاری.
IVF احتمال چند قلوزایی را افزایش می دهد، زیرا معمولاً چندین تخم بارور شده در بافت رحم جایگذاری می شوند. همچنین در IVF نیاز به آزمایش های مکرر خون و تزریق روزانه هورمون ها می باشد.
ART در شرایط زیر بهتر عمل می کند:
زمانی که خانم رحم سالمی دارد؛ به خوبی به داروهای باروری پاسخ می دهد؛ تخمک گذاری طبیعی دارد و یا می تواند به خوبی از تخمک اهدا شده استفاده کند.
در این روش، اسپرم مرد باید سالم باشد. درصد موفقیت ART بعد از سن 35 سالگی کاهش می یابد.
عوارض درمان های ناباروری:
درمان های ناباروری، عوراض خاصی دارند که عبارتند از:
حاملگی چند قلویی:
بیشترین و معمول ترین عارضه در درمان با ART ، حاملگی چند قلویی است. تعداد جنین های نگه داشته شده و بالغ شدن آن ها و نهایتاً تولدشان، تصمیمی است که توسط زوج ها گرفته می شود. چنان چه چندین جنین در طی لقاح به وجود آمده باشند، برداشت یک یا چند تا از آن ها امکان پذیر است (کاهش بارداری چندقلویی). بدین ترتیب احتمال بقا برای جنین های باقی مانده افزایش می یابد.
سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHSS):
در صورت تحریک بیش از حد، تخمدان ها بزرگ می شوند و منجر به درد و نفخ می گردند. معمولاً علائم خفیف و متوسط این سندرم نیاز به درمان ندارند و از بین می روند، اگر چه بارداری می تواند بهبودی این علائم را به تاخیر بیندازد. ندرتاً تجمع آب در حفره شکمی و قفسه سینه باعث تورم شکم و تنگی نفس می شود. این تجمع آب می تواند حجم خونی را کاهش داده و فشار خون کاهش یابد. موارد شدید این سندرم نیاز به درمان فوری دارند.
زنان جوان و کسانی که مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند، نسبت به بقیه در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سندرم تحریک بیش از حد تخمدان می باشند.
خونریزی یا عفونت:
مانند هر فرایند تهاجمی دیگری، در درمان های ناباروری و تکنولوژی های مربوط به آن نیز خطر خونریزی و عفونت وجود دارد.
وزن کم هنگام تولد:
بالاترین درصد خطر وزن کم هنگام تولد، مربوط به حاملگی های چند قلویی است.
در حاملگی تک نوزادی نیز بالاترین خطر وزن کم هنگام تولد، مربوط به درمان از طریق ART است.
نارسایی های مادرزادی:
ممکن است درمان ART با نارسایی های مادرزادی همراه باشد. ولی این موضوع نیاز به تحقیقات بیشتری برای تایید دارد. اگر می خواهید از این روش درمانی استفاده کنید، بهتر است بدانید که تا کنون، ART موفق ترین روش برای درمان ناباروری بوده است.
طرز تهیه پودر کاری در درمان تومورهای سلولهای سرطانی سینه ..
40میلی گرم، زردچوبه
20میلی گرم، دارچین
20میلی گرم،پودر سیر
20میلی گرم،پودرهل
20میلی گرم،پودر زیره
20میلی گرم،پودر فلفل
20میلی گرم،پودر گشنیز
این ادویه ها را مخلوط کرده ،در کپسول های کوچک قرص بسته بندی کنید،روزی دو عدد قبل از هر وعده غذا به مدت 3ماه میل کنید..نتیجه ان را در عرض یکماه خواهید دید
شربتی برای رفع بیشتر مشکلات جسمی خانمها
سکنجبین رازیانه ای:
نصف لیوان عرق رازیانه
نصف لیوان آب
یک قاشق مربا خوری عسل
یک قاشق چایخوری آب لیمو یا نارنج تازه
هر شب دو ساعت بعد از غذا و قبل از خواب
به جز ایام قاعدگی
همه چیز رو در خانم ها تنظیم می کنه
تناسب اندام
لاغری
چاقی
متابولیسم
میل و قوت جنسی
زیبایی پوست و مو
تناسب سینه ها
عملکرد تخمدان ها
کیفیت قاعدگی
افسردگی
شیردهی
گوارش و اختلالات گوارشی
عفونت ها هر جا که باشند
9 علت بینظمی عادت ماهیانه
گاهی سوالاتی درمورد عادت ماهیانه برای خانمها پیش میآید، مثل چرا خونریزیام اینقدر سنگین است؟ چرا پریودم عقب افتاده است؟ چرا این ماه دو بار پریود شدم؟ بااینکه نامنظم شدن عادتماهیانه مسئلهای خطرناک نیست، اما خیلی مهم است که بفهمید دلیل آن چیست.
عادتماهیانه طبیعی
خانمها در حالت عادی میبایست حدود هر 30 روز یک بار، به مدت سه تا هفت روز عادت ماهانه شوند. بعد از گذشت چند سال از عادتماهیانه، چرخهای برای آنها ایجاد میشود. بعضی خانمها حتی میتوانند ساعتی که قرار است پریود شوند را پیشبینی کنند.
میزان خونی که طی هر قاعدگی از دست میرود، در خانمهای مختلف متفاوت است. بعضی خانمها از ابتدا پریودهای سنگینتری دارند و بعضی پریودی واقعا سبک دارند که اصلا احساس نمیشود.
عادتماهیانه نامنظم
پریود نامنظم نوعی خونریزی است که در مقایسه با قاعدگیهای قبلی غیرطبیعی می باشد و میتواند شامل هر چیزی از دیر شدن عادتماهیانه تا زود رسیدن آن، خونریزی بسیار کم تا خونریزی خیلی سنگین باشد.
اگر معمولا عوارض پیش از قاعدگی را تجربه نمیکنید، ولی حالا دچار دلدردها، نفخ و سردردهای شدید می شوید هم میتوانید آن را نامنظم شدن عادتماهیانه بدانید.
علل عادتماهیانه نامنظم
1- بارداری
بدن خانمها در زمان بارداری، سطوح مختلفی از هورمونها را ترشح میکند که موجب متوقف شدن عادتماهیانه میشود. البته در برخی موارد، قبل از اینکه عادتماهیانه در خانم باردار به کلی قطع شود، کم شدن خونریزی یا عقب افتادن آن را تجربه میکند. اگر احتمال می دهید باردار هستید، به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
2- استرس
استرس شایع ترین دلیل به هم خوردن نظم عادتماهیانه است. کورتیزول که هورمون استرس است، تاثیری مستقیم بر میزان تولید هورمونهای جنسی استروژن و پروژسترون در بدن دارد. اگر میزان بالایی کورتیزول در جریان خونتان وجود داشته باشد، زمان و میزان قاعدگی شما تغییر خواهد کرد.
در یائسگی نیز مانند بارداری، هورمونهای بدن تغییر میکنند. نامنظم شدن عادتماهیانه میتواند 10 سال قبل از یائسگی شروع شود
3- رژیمغذایی
یکی دیگر از متداولترین علتهای بر هم خوردن نظم عادتماهیانه، غذاهایی است که میخورید و مهم تر از آن وزنتان. اگر رژیمغذاییتان سرشار از کربوهیدرات باشد یا وزن اضافه کرده باشید، بدنتان سطح متفاوتی از برخی هورمونها را تولید خواهد کرد. برای خانمهایی که وزن کم میکنند نیز این مشکل پیش میآید.
4- ورزش
بدن برای قاعدگی به انرژی نیاز دارد. اگر میزان بالایی از انرژیتان را در باشگاه ورزشی و از طریق ورزش میسوزانید، چیز دیگری برای بدنتان باقی نمیماند که در جریان عادتماهیانه مصرف کند.
5- قرصهای ضدبارداری
ممکن است چند ماه طول بکشد تا بدنتان به دوز هورمونهایی که قرصهای ضدبارداری وارد بدنتان میکنند، عادت کند.
6- مصرف الکل
کبد با متابولیزه کردن استروژن و پروژسترون، به تنظیم چرخه قاعدگی زنان کمک میکند. مصرف الکل میتواند باعث آسیب کبد شود و در عملکرد آن برای متابولیزه هورمونهای زنانه اختلال ایجاد میکند.
7- سندرم تخمدان پلیکیستیک
این مشکل موجب میشود که کیستهایی در تخمدان ایجاد شود که در تخمکگذاری عادی ایجاد اختلال میکند. سایر علائم این مشکل شامل رشد موهای زائد، افزایش وزن، شوره سر و ناباروری است. این مشکلات شامل اندومتریوز، سرطان تخمدان و بیماری قلبی میشود.
8- یائسگی
در یائسگی نیز مانند بارداری، هورمونهای بدن تغییر میکنند. نامنظم شدن عادتماهیانه میتواند 10 سال قبل از یائسگی شروع شود.
9- مصرف داروها
اگر اخیرا بیمار شده اید و مجبور هستید دارو بخورید، ممکن است عادتماهیانهتان یک تا دو روز دیرتر اتفاق بیفتد. دلیل عمده آن این است که بیشتر داروها در نحوه تولید استروژن و پروژسترون در بدنتان اختلال ایجاد میکنند.
برخورد با عادتماهیانه نامنظم
در مورد علائمی که دارید و وضعیت عادتماهیانهتان به پزشک توضیح دهید. پزشک ممکن است یک برنامه درمانی برایتان تجویز کند که شامل داروهای ضدبارداری هورمونی یا مکملهای دارویی، فعالیتهای کاهنده استرس، تغییر در رژیمغذایی و برنامه ورزشی باشد.
افرادی که مزاج سرد و خشک یا گرم و خشک دارند، بیشتر دچار درد و اختلالهای دوران قاعدگی میشوند. با اصلاح مزاج، میزان دردها کاهش مییابد.
تعادل و پاکسازی، از اصول سلامت بدن و قاعدگی از روشهای پاکسازی و ایجاد تعادل در بدن زنان است که اهمیت بسزایی دارد و کمیت و نظم آن بسیار مهم است.
برخی خانمها به دلیل سوءمزاج و اختلالهای درون بدن در این دوران دچار مشکلاتی میشوند که از آن جمله میتوان به خونریزی بیش از حد، کاهش خونریزی و دردهای قاعدگی اشاره کرد. اما قدم اول در درمان، برطرف کردن سوءمزاج است. افرادی که مزاج سرد و خشک یا گرم و خشک دارند، بیشتر دچار درد و اختلالهای دوران قاعدگی میشوند. با اصلاح مزاج، میزان دردها کاهش مییابد. البته عوامل متعدد دیگری هم باعث بروز درد میشود و با چند راهحل ساده میتوان آنها را تسکین داد:
* یکی از این راهها، استفاده از روغن بابونه است. 4 تا 5 روز قبل از شروع عادت ماهیانه، روزانه 2 نوبت باید به طور موضعی روغن را زیر ناف ماساژ ملایم داد اما انجام این کار در دوران عادت ماهیانه توصیه نمیشود.
* از دیگر روشها، استفاده از عرق رازیانه و بومادران است، به خصوص اگر درد توأم با خونریزی زیاد باشد، توصیه میشود از 7 روز قبل، صبحها یک استکان عرق رازیانه رقیقشده با آب و یک استکان عرق بومادران رقیقشده با آب میل شود. در روزهای دوم و سوم عادت ماهیانه هم میتوان این کار را ادامه داد.
* حالتهای روانی نیز بر عادت ماهیانه و اختلالهای آن تأثیرگذار است. استرس، خشم و نگرانی از آینده باعث بروز یا تشدید دردهای قاعدگی میشود. از راهحلهایی که به طور مطلوب باعث کاهش درد میشود، پاکسازی سیستم عصبی است بنابراین بین دو دوره و در ایام عادت ماهیانه میتوان از 2 گیاه سنبلالطیب و بادرنجبویه استفاده کرد. گیاه سنبلالطیب و دمنوش آن همراه گل گاوزبان در کاهش درد و استرس موثر است. میتوانید یک دوم قاشق غذاخوری سنبلالطیب، یک قاشق مرباخوری گل گاوزبان و یک قاشق مرباخوری بادرنجبویه را با هم مخلوط و دم و در فواصل دو دوره یا در ایام عادت ماهیانه میل کنید.
اگر درد توأم با خونریزی زیاد باشد، توصیه میشود از 7 روز قبل، صبحها یک
استکان عرق رازیانه رقیقشده با آب و یک استکان عرق بومادران رقیقشده با آب میل شود. در روزهای دوم و سوم عادت ماهیانه هم میتوان این کار را ادامه داد
دمنوشی موثر برای کاهش درد قاعدگی
دیسمنوره دردناک یکی از اختلالات رایج در زمان قاعدگی است کە بیشتر در دختران جوان دیده میگردد و بسیاری زنان با وجود طبیعی بودن نتایج تمام بررسیهای کلینیکی و پاراکلینیکی از دردهای آغازین این دوره رنج میبرند، در بعضی اشخاص نیز عامل ایجادکننده این دردها وجود بیماریهای زمینهای مانند کیستهای تخمدان است. معمولاً برای کنترل درد عادت ماهانه، درمان بیماری زمینهای در زنان مبتلا بە مشکلات رحمی و استفاده از مسکنها همچون دیکلوفناک یا ترکیبات کاهنده اسپاسم مانند هیوسین پیشنهاد میشود. باید توجه داشت استفاده از این ترکیبات سبب کاهش میزان خونریزی نیز خواهد شد.
رحم یکی از اعضای مهم بدن در حفظ سلامت فردی از دیدگاه طب سنتی ایران است. بدن اشخاص در طول دوران قاعدگی، بە واسطه دفع خون پاکسازی میشود. چنانچه این روش طبیعی پاکسازی بە دلایلی هم چون تغییرات غیرطبیعی خون، تغییر مزاج، مشکل در عملکرد رحم و تخمدان یا مصرف دارو، بە درستی عمل نکند سبب بروز انواع بیماری در کل بدن خواهد شد.
استراحت کافی و تغذیه مناسب هم چون مصرف بادام، کباب، آب سیب و هویج در طی دوران قاعدگی بە زنان پیشنهاد میشود.
چنانچه اشخاص پیش از آغاز خونریزی احساس درد کنند، میتوانند 3 قاشق
غذاخوری زرشک پلویی را در یک لیوان آب، بە مدت یک دقیقه جوشانده و محلول
صاف شده آن را پس از 10 دقیقه دم کردن، میل کنند نوشیدن این ترکیب تا دو نوبت
بە فاصله 10 ساعت قابل تمدید است
از تماس با آب و هوای سرد و نشستن در مکانهای بسیار سرد یا بسیار گرم در این دوره پرهیز نمایند. همچنین مصرف دم کرده ترکیبات زیره و انیسون بە سبب داشتن اثرات ضد اسپاسم، کاهنده درد رحم و طبیعت گرم و خشک در کاهش علائم قاعدگی کمککننده خواهد بود.
چنانچه اشخاص پیش از آغاز خونریزی احساس درد کنند، میتوانند 3 قاشق غذاخوری زرشک پلویی را در یک لیوان آب، بە مدت یک دقیقه جوشانده و محلول صاف شده آن را پس از 10 دقیقه دم کردن، میل کنند نوشیدن این ترکیب تا دو نوبت بە فاصله 10 ساعت قابل تمدید است.
برای اشخاصی کە خونریزی بە شکل لکهبینی دارند، دمکرده گل گاوزبان دمنوشی مناسب جهت کاهش درد دیسمنوره آنها محسوب میگردد، به طوری کە میتوانند 10 گرم گل گاوزبان را بە همراه 1 عدد لیمو عمانی و 2 لیوان آب بجوشانند تا زمانی کە تنها 1 لیوان از محلول بماند و پس از صاف کردن مصرف کنند.
ماساژ زیر ناف با روغن زنجبیل در اوقاتی کە خونریزی طبیعی و همراه با درد است، در کاهش علائم قاعدگی مۆثر است.
نحوه ی مصرف قرص های ضد حاملگی به طریق زیر است:
* شروع قاعدگی را روز اول خونریزی در نظر بگیرید.
* قرص های LD و HD را از روز پنجم قاعدگی شروع کنید. سعی کنید هر شب و در ساعت معینی مصرف کنید تا زمانی که 21 عدد قرص موجود در بسته تمام شود.
* در هر نوع پس از اتمام 21 قرص هر بسته، یک هفته استراحت کرده و قرصی مصرف نکنید. سپس از روز 8، مصرف بسته ی بعدی را آغاز کنید.
* بهتر است قرص ها پس از شام و قبل از خواب خورده شوند تا عوارض گوارشی ایجاد نکنند.
* اگر پس از اتمام اولین بسته ی قرص در طی 7 روز استراحت، قاعدگی ایجاد نشود، به شرط آن که همه ی قرص ها را مرتب مصرف کرده باشید و اسهال و استفراغ شدید نداشته باشید و از داروی دیگری هم به طور هم زمان استفاده نکرده باشید، مشکلی وجود ندارد و از روز 8 بسته ی دیگر را مصرف کنید. در غیر این صورت با پزشک یا ماما مشورت کنید.
در صورتی که مصرف قرصی را فراموش کردیم چه باید کرد؟
قرص های LD و HD:
- اگر مصرف قرص را در روز مقرر فراموش کردید، تا نوبت بعد هر موقع که یادتان آمد، قرص را بخورید و در غیر این صورت، روز بعد باید دو قرص را با هم میل کنید و از روزهای بعد طبق دستور قبلی، روزی یک عدد قرص مصرف شود.
- چنانچه مصرف قرص برای دو روز متوالی فراموش شود، روزی دو قرص برای مدت دو روز مصرف کنید (در مجموع 4 عدد) و از روز سوم طبق دستور قبلی یعنی روزی یک قرص مصرف شود.
- چنانچه مصرف قرص برای سه روز متوالی فراموش شود، توصیه می شود که قرص را قطع کرده و در آن دوره تا شروع قاعدگی از روش دیگری استفاده کنید و بعد از شروع قاعدگی طبق دستور قبلی از روز پنجم، بسته ی جدید را مصرف کنید.
قرص های تری فازیک:
در صورت فراموش کردن مصرف یک قرص، اگر در مدتی کمتر از 12 ساعت از زمان همیشگی به خاطر آوردید، بلافاصله مصرف کنید (گذشت زمان کمتر از 12 ساعت از زمان معمول خوردن قرص، اثر پیشگیری از بارداری را کاهش نمی دهد).
اگر پس از 12 ساعت به خاطر آوردید، باید به محض به یاد آوردن، مصرف بقیه ی قرص ها را ادامه دهید و قرص های فراموش شده را مصرف نکنید. در این گونه موارد حتماً باید از یک روش دیگر مانند کاندوم، تا شروع بسته ی بعدی استفاده شود.
زمان مصرف قرص ها بعد از سقط جنین و زایمان چگونه است؟
1- به دنبال سقط های کمتر از 12 هفته، بلافاصله قرص را مصرف کنید.
2- به دنبال سقط های 12 تا 20 هفته، 10-7 روز بعد از سقط مصرف کنید.
3- به دنبال زایمان، 3 هفته پس از زایمان مصرف کنید.
قرص چگونه عمل می کند؟
مصرف قرص با سه روش زیر از بارداری پیشگیری می کند:
1- مهار تخمک گذاری
2- جلوگیری از نفوذ اسپرم، با ایجاد موکوس غلیظ سرویکس
3- ایجاد محیط نامناسب برای لانه گزینی
نکاتی که در هنگام استفاده از این قرص ها باید رعایت شود:
1- سه ماه پس از شروع مصرف قرص، بهتر است برای کنترل وزن، فشار خون، قند، تری گلیسیرید خون و آزمایش ادرار به پزشک مراجعه کنید و در صورت سالم بودن، سالیانه کنترل شوید. در کنترل دوره ای بهتر است، معاینه پستان و لگن نیز انجام شود.
2- اگر به دلایلی مجبور به مصرف هم زمان آنتی بیوتیک هایی نظیر آمپی سیلین و تتراسایکلین هستید، بهتر است از یک روش کمکی ضد بارداری نیز استفاده کنید.
3- در اولین دوره ی مصرف قرص، در ماه اول و ترجیحاً 2 هفته اول، از یک روش دیگر مانند کاندوم استفاده کنید.
4- در صورت بروز عوارض جدی مانند: تاری دید ، تنگی نفس ، درد ناگهانی سینه که با دَم شدیدتر می شود، تورم و درد ساق پا و... سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
5- در صورت ابتلا به اسهال و استفراغ حتما جهت انتخاب روش مناسب دیگر همراه با آن، با پزشک خود مشورت کنید
درمان تنبلی تخمدان از طریق طب سنتی
یکی از بیماریهای شایع زنان سندرم تخمدان پلی کیستیک است که به صورت عامیانه تنبلی_تخمدان گفته میشود. این بیماری برای بانوان، به خصوص آنهایی که به تازگی زندگی خود را آغاز نمودهاند و قصد باردار شدن دارند، دردسرساز است و در بیشتر موارد تازمانی که درمان نشود، امکان بارداری وجود ندارد.
• تنبلی تخمدان
تنبلی تخمدان اصطلاحی عامیانه است برای افرادی که دچار کمکاری تخمدانها هستند و یا تخمکگذاری خوبی ندارند استفاده میشود. اصطلاح علمی آن تخمدان_پلی_کیستیک است.
• علل این بیماری
تخمدان این افراد نمیتواند به دلیل وجود برخی عوامل، تحت تاثیر هورمونهای FSH و LH (هورمونهای زنانه) طبیعی بدن قرار بگیرد و در نتیجه تخمکگذاری انجام نمیشود. یعنی هورمونهای مترشح این افراد دچار اختلال است و در نتیجه عملکرد مناسبی هم ندارد. عواملی مثل ژنتیک ، تغذیه_و_تاثیر_محیط در بروز این بیماری نقش دارند.
طب_سنتی غلبه رطوبت و سردی در ناحیه تخمدانها را دلیل تنبلی تخمدانها میداند و مهمترین علت آن مصرف بیش از حد سردیجات (مواد غذایی سرد) و مرغهای هورمونی و استحمام در زمان پریودی است.
• نشانههای این بیماری:
1. تخمکگذاریهای کم و نامنظم
2. عدم تخمکگذاری به مدت طولانی که به صورت پریود های دیر به دیر بروز میکند.
3. زیاد شدن هورمونهای_مردانه یا علائم آن، از قبیل افزایش موهای_زائد در نواحی خاص (چانه و لب) و زبر شدن آن.
4. بروز چاقی و آکنه (جوشهای صورت در سن بلوغ) و هیرسوتیسم یا پرمویی
5. وجود کیستهای متعدد کوچک در تخمدانها در سونوگرافی
6. بزرگ شدن تخمدانها
• درمان:
درمان ازطریق طب سنتی: مدت زمان درمان یک الی سه ماه طول میکشد و لازم است برای بهبود کامل در طول درمان مواد توصیه شده را به طورکامل مصرف نمایید.
1. بادکش زیر شکم و کمر. سعی کنید این کار را توسط افراد باتجربه و مهارت انجام دهید.
2. شبی یک لیوان عرق رازیانه همراه با یک قاشق مرباخوری عسل به غیر زمان پریودی.
3. مقداری عسل و سیاه_دانه نیمکوب را با هم مخلوط کنید و روزانه دو قاشق مرباخوری (صبح و شام) میل نمایید.
4. داروی ترکیبی (زاج به اندازه یک نخود بیشترنشود + یک قاشق مرباخوری عسل + یک قاشق چایخوری روغن زیتون بودار تصفیه نشده) ساخته و در ایام پاکی در 14 مرحله به صورت واژینال استفاده نمایید.
5. درمان تکمیلی حجامت_عام (مهرههای پشت یا میان دو شانه)، حجامت ساکرال (درناحیه ساکرال کمی پایینتر از مهرههای کمری کاملا بین دو باسن)، حجامت_زیر_شکم هر دو هفته یکبار میباشد، که باید تحت نظر پزشکان متخصص طب سنتی انجام گردد.
تنبلی تخمدان بیماری زنانه شایعی است و درمانهای مختلفی برای آن وجود دارد، بنابراین در صورت مشاهده علائم این بیماری نگران نشوید؛ کافی است با یک متخصص مشورت نموده و با یافتن عوامل ایجاد کننده آن درصدد درمان برآیید.
سلامت مردان
پروستات
اگر شما نمی دانید که پروستات چیست و کار آن کدام است، ناراحت نباشید چون شما تنها نیستید. بسیاری از مردان نمی دانند که پروستات کجا قرار دارد و کار آن چیست. پروستات در گردن مثانه قرار دارد و مجرای ادرار پس از شروع از گردن مثانه از وسط پروستات عبور می کند (شکل 7). بنابراین هر گونه مشکل در پروستات ممکن است جریان ادرار را تحت تاثیر قرار دهد. کار اصلی پروستات در مردان ترشح مایع منی می باشد. حدود 60 درصد حجم مایع منی توسط پروستات ترشح می شود. پروستات در هنگام بلوغ مقداری بزرگ می شود. ولی بعد از آن ثابت می ماند تا سن 40 سالگی که بطور پیشرونده شروع به بزرگ شدن می کند و در بسیاری از مردان با افزایش سن پروستات بیشتر بزرگ می شود، طوریکه از هر 3 نفر مرد یکی از آنها در طول زندگی، پروستات خود را عمل می کنند. پروستات بیماریهای زیادی دارد ولی آنچه که از نظر سلامت مردان در اولویت است، سه بیماری پروستات به شرح زیر می باشد:
• التهاب پروستات
• بزرگی خوش خیم پروستات
• سرطان پروستات
التهاب پروستات
التهاب پروستات ممکن است علت عفونی داشته باشد. شایعترین مشکل پروستات در مردان زیر 50 سال همین التهاب پروستات است. حدود 50 درصد مردان در دوره ای از زندگی خود تحت درمان التهاب پروستات قرار می گیرند. التهاب پروستات دارای سه نوع اصلی است:
• التهاب پروستات عفونی
• التهاب پروستات غیر عفونی
• پروستات دردناک
التهاب پروستات عفونی
خود التهاب پروستات عفونی به دوسته بزرگ تقسیم می شود: حاد و مزمن. از هر نفر 10 مردیکه دچار التهاب پروستات هستند، یکی از آنها مبتلا به التهاب پروستات عفونی است. علائم التهاب پروستات عفونی حاد، شدید بوده و معمولا لازم است بیمار در بیمارستان بستری شود. علائم التهاب پروستات عفونی حاد عبارتند از:
• تب و لرز
• درد عضلانی
• خستگی
• درد در قسمت تحتانی کمر
• درد و سوزش هنگام ادرار کردن
اغلب بعلت عفونت و التهاب پروستات خیلی بزرگ شده و مانع تخلیه مثانه می شود و بیمار نمی تواند ادرار کند. نکته مهم در احتباس ادراری ناشی از التهاب پروستات عفونی حاد این است که به هیچ وجه نباید از طریق مجرا برای بیمار جهت خالی کردن مثانه سوند زد، چون خطر وارد شدن عفونت به خون وجود دارد. مثانه این بیماران باید از طریق شکم و توسط متخصص خالی شود.
التهاب پروستات غیر عفونی
از هر نفر 10 مردیکه دچار التهاب پروستات هستند، شش نفر آنها مبتلا به التهاب پروستات غیر عفونی است. اگر چه علت آن مشخص نیست ولی التهاب علت عفونی ندارد و ناشی از میکروبها نمی باشد. یک عده علت آن را واکنش به ادرار و یا مواد محتوی ادرار می دانند. به عنوان مثال تعدادی از مردانیکه مبتلا به آلرژی و آسم هستند، مبتلا به التهاب پروستات غیر عفونی می شوند. علائم التهاب پروستات غیر عفونی عبارتند از:
• احساس درد و ناراحتی در ناحیه بیضه ها، مجرای ادرار، قسمت تحتانی شکم و پشت.
• ترشح مجرا بخصوص در هنگام اجابت مزاج
• وجود خون در مایع منی
• کاهش تعداد اسپرم
• مشکلات جنسی
• تکرر ادرار
پروستات دردناک
از هر نفر 10 مردیکه دچار التهاب پروستات هستند، یکی از آنها مبتلا به پروستات دردناک است. این بیماران همیشه در ناحیه پروستات درد احساس می کنند. متاسفانه علت این بیماری هنوز مشخص نشده است. برای افتراق سه نوع التهاب پروستات فوق الذکر تجربه و اطلاعات بالینی زیادی لازم است. علائم این بیماری عبارتند از:
• درد و ناراحتی در ناحیه غده پروستات
• درد و ناراحتی در ناحیه بیضه ها و مجرای ادرار
• مشکل در ادرار کردن
التهاب پروستات یک بیماری است که دوره درمان طولانی دارد و معمولا ریشه کن نمی شود. بنابراین مردها باید سعی کنند که به این بیماری مبتلا نشوند. التهاب پروستات هر قدر زودتر و در مراحل ابتدائی تشخیص داده شود، بهتر درمان می شود. موارد زیر خطر ابتلا به التهاب پروستات در مردان را زیاد می کنند:
• عفونت مثانه
• بزرگی خوش خیم پروستات
• ابتلا به بیماریهای آمیزشی مثل سوزاک و کلامیدیا
• رابطه جنسی خارج از خانواده و داشتن شرکای جنسی متعدد
• خوردن غذاهای تند مثل فلفل
• آسب به قسمت تحتانی لگن مثل افرادیکه دوچرخه سواری حرفه ای می کنند
بزرگی خوش خیم پروستات
یکی از شایعترین بیماریها در مردان مسن همین بزرگی خوش خیم پروستات است. علت آن این است که پروستات با افزایش سن بزرگ می شود. در حدود 50 درصد مردان 60-50 ساله و 90 درصد مردان 80-70 ساله دارای علائم بزرگی خوش خیم پروستات هستند. بزرگ شدن پروستات بعلت انسداد مجرای ادرار سبب ایجاد مشکل در تخلیه مثانه می شود (شکل 8). علائم بزرگی خوش خیم پروستات عبارتند از:
• تکرر ادرار و احساس فوریت در ادرار کردن بخصوص شبها
• برای شروع به ادرار کردن نیاز به زمان است و مثانه با زور زدن خالی می شود
• عدم تخلیه کامل مثانه
• آمدن قطره قطره ادرار پس از خاتمه ادرار کردن
• جریان ادرار ضعیف و باریک
از آنجائیکه علائم فوق الذکر می توانند در سایر بیماریها از جمله سرطان پروستات نیز دیده شوند، بنابراین مردانیکه دارای علائم فوق هستند لازم است که به پزشک متخصص مراجعه کنند. علائم بزرگی خوش خیم پروستات متغیر هستند و از آنجائیکه با افزایش سن پروستات بزرگتر می شود، بنابراین علائم نیز بدتر می شوند. اگر بزرگی خوش خیم پروستات درمان نشود می تواند سبب عفونت مثانه و کلیه ها و آسیب به عملکرد مثانه و کلیه ها شود. گاها بیمار بعلت بزرگی خوش خیم پروستات دچار نارسائی کلیه می شود. رابطه ای ما بین بزرگی خوش خیم پروستات و تعداد دفعات روابط زناشوئی وجود ندارد.
سه فاکتور اصلی وجود دارند که خطر ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات در مردان را زیاد می کنند:
• سن. از سن 40 سالگی به بعد بزرگ شدن پروستات شروع می شود.
• سابقه فامیلی. اگر پدر و برادر شما مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات بودند، امکان اینکه شما نیز مبتلا شوید بیشتر است.
• بعضی حالات پزشکی مثل چاقی مرد را مستعد ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات می کند.
سرطان پروستات
سرطان پروستات شایعترین سرطان مردان است و پس از سرطان ریه شایعترین سرطانی است که مردها بعلت آن فوت می کنند. رشد سرطان پروستات در اکثر موارد بطئی است. هر قدر سرطان پروستات زودتر تشخیص داده شود درمان آن موثرتر خواهد بود. متاسفانه در ایران اکثر مردان مبتلا به سرطان پروستات در مراحل پیشرفته بیماری تشخیص داده می شوند. علائم سرطان پروستات همان علائم بزرگی خوش خیم پروستات هستند ولی چون سرطان پروستات به ناحیه ستون فقرات دست انداری می کند، یکی از علائم آن می تواند درد در ناحیه کمر و ستون فقرات باشد. چون سرطان پروستات در مراحل ابتدائی هیچگونه علامتی ندارد، بنابراین تشخیص آن در مراحل ابتدائی که بهتر درمان می شود، خیلی مشکل است، مگر اینکه بیمار جهت چک آپ خود مراجعه کند. یک عده عوامل خطر آفرین هستند که سبب می شوند شانس ابتلا یک مرد به سرطان پروستات بیشتر شود:
• سن. در سیاه پوستان بالای 40 سال و در سفید پوستان بالای 50 سال خطر سرطان پروستات افزایش می یابد.
• سابقه فامیلی. مهمترین فاکتور خطر آفرین است. اگر برادر و یا پدر شما مبتلا به سرطان پروستات بوده است شانس گرفتاری شما به این بیماری 2 برابر افراد عادی است.
• نژاد. سیاه پوستان تقریبا 2 برابر سفید پوستان به این بیماری مبتلا می شوند.
• رژیم غذائی. رژیم غذائی کم فیبر، پر چرب و گوشت قرمز خطر ابتلا به سرطان پروستات را زیاد می کنند.
اقدامات پیشگیری کننده از سرطان پروستات
• بعد از 40 سالگی نسبت به آزمایش سرطان پروستات اقدام کنید.
• رژیم غذائی سالم داشته باشید. بررسیها نشان داده اند که خوردن غذای پر چرب خطر سرطان پروستات را افزایش می دهد. از طرف دیگر، مواد عذائی پر فیبر، میوه، سویا و گوجه فرنگی پخته شده خطر ابتلا به سرطان پروستات را کم می کنند.
• مواظب وزن خود باشید. چاقی خطر تعدادی از سرطانها از جمله سرطان پروستات را زیاد می کند.
• بطور مرتب ورزش کنید.
• سیگار نکشید
• با پزشک خود در مورد سایر اقدامات پیشگیری کننده مشورت کنید
(rose stem)با آنکه هیچ درمان جادویی برای دردهای قبل از قاعدگی (PMS) وجود ندارد،
ولی اگر خانم ها در مدتی که پریود هستند از این غذاها دوری کنند،
این مدت را آسانتر سپری می کنند و احساس بهتری خواهند داشت
1. غذاهای فرآوری شده
غذاهای فرآوری شده گزینه ای آسان و سریع محسوب می شوند،
ولی در واقع باعث می شوند که خانم ها در زمان قاعدگی احساس بدتری پیدا کنند.
برای مثال،
غذاهای کنسروی و چیپس حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند و سدیم موجب نفخ و پف کردن می شود.
بجای این غذاها باید سعی شود غذاهای سالم و بی نمک مصرف شود.
2. گوشت های چربی دار
گوشت حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده است که موجب التهاب و درد می شود.
به علاوه اگر از آن دسته از خانم هایی هستید که در هر عادت ماهانه کرامپ های شدیدی را تجربه می کنید، این چربی ها درد شما را بیشتر می کنند.
اگر نمی توانید یک روز را بدون خوردن گوشت سر کنید، در عوض گوشت سفید یا ماهی مصرف کنید.
3. خوراکی های حاضری
همه می دانیم که این خوراکی ها خیلی خوشمزه هستند، ولی متأسفانه مقادیر زیادی چربی های ترانس دارند که سطح استروژن بدن را بالا می برند.
در نتیجه با مصرف آنها در مدت پریود، در رحم خود احساس درد خواهید کرد.
توصیه می کنیم که بجای این خوراکی ها نان بخورید که سرشار از فیبر است.
4. خوراکی های شیرین
کیک، کلوچه، شیرینی، آبنبات و خوراکی های شیرین دیگر همه انتخاب های اشتباهی برای خوردن در مدت پریود هستند و در کل نباید این خوراکی ها را بخورید،
به خصوص اگر می خواهید سالم و لاغر بمانید.
خوراکی های شیرین فقط برای مدت کوتاهی حال شما را بهتر می کنند.
در مدت قاعدگی خوراکی های شیرین فقط کرامپ ها را تشدید می کنند و حتی باعث می شوند احساس درماندگی کنید.
اگر دلتان چیزهای شیرین می خواهد، میوه های شیرین مانند هلو، طالبی یا انبه بخورید.
5. بستنی، پنیر و خامه
خانم هایی که محصولات لبنی را دوست دارند، باید بدانند که این محصولات چربی دارند و اثر بعضی از آنها مانند گوشت های چرب است.
خانم ها در دوره قاعدگی باید از خوردن بستنی، خامه و پنیر اجتناب کنند.
همچنین خوراکی هایی که خامه یا پنیر دارند نیز نپزند و مصرف نکنند.
6. کافئین
کافئین موجب تشدید کرامپ ها و درد می شود و پریود را نامنظم می کند.
به علاوه باعث می شود که دچار دمدمی مزاجی و کم خوابی شوید.
پیشنهاد می کنیم که در مدت عادت ماهانه قهوه ننوشید.
در عوض چای و دمنوش مصرف کنید که کافئین کمتری دارند.
همچنین در این مدت نباید نوشیدنی های انرژی زا بنوشید